Má pražská předvolební výzva rozdávaná jako leták v týdnech před magistrátními volbami 23. a 24. 9. ’22

***********************

VOLTE PROTI ZBOHATLICKÉ A MAFIÁNSKÉ PRAVICI

23. a 24. září jsou celopražské volby (současně s volbami pro jednotlivé městské části a někde do Senátu). Na vládu v Praze se chystá pravicová koalice Spolu, která se už předem prohlašuje za vítěze, pravicové ANO, pravicový STAN. Mají zaplacené reklamy na billboardech, v novinách, v MHD, ale s nimi spojení lidé také vlastní média, jež nejen informují, ale zároveň v souladu se zájmy vlastníků – těchto českých oligarchů – dělají propagandu pro pravicové strany. Doporučujeme tyto a podobné strany nevolit!

A proč? Praha je zdaleka nejbohatším krajem ČR. To láká mnohé k výdělku, někdy legálnímu a poctivému, někdy podvodnému až gaunerskému, mnohdy ve prospěch pouze úzké vrstvy lidí. Zmíněné pravicové strany jsou v kapse bohatých vlastníků, developerů, různých částí velkého byznysu, reklamních agentur atd. (O propojení oligarchů s těmito stranami se můžete přesvědčit například na stránce HlídačStátu.cz.) Takovíto lidé na nás teď shlížejí z tučně zaplacených reklam na každém rohu, na něž si napsali hesla, která v důsledku vůbec nic neznamenají anebo slibují modré z nebe, jako že za pana či paní XY „bude líp“, aniž by se říkalo, jak toho dosáhnout a co to znamená. (Pro kandidáty ANO, jako jsou Patrik Nacher nebo Petr Lachnit, to samozřejmě znamená přísun peněz v rámci jejich kariér a pro ně osobně má „bude líp“ zcela konkrétní význam.)

Rovněž je dostatek strašných zkušeností s různými pravicovými politiky, jako je například Petr Hejma ze STANu na Praze 1 provozující falešnou nadaci „Pražské děti“, která zprostředkuje tučné výdělky z byznysu na Staroměstském náměstí, na čemž se podílejí i politici ODS. Na stejné Praze 1, této nejbohatší městské části, v minulosti nechvalně proslul gauner Oldřich Lomecký z TOP09. Nyní tam vládne koalice složená ze STANu, KDU-ČSL, ODS, ANO a TOP09, která vznikla, aby obešla původní koalici v čele s občanským uskupením Praha 1 sobě, jež společně se Zelenými a Piráty upozorňovalo na podezřelý rozprodej městských bytů a jiné podvodné praktiky minulých pravicových vládců Prahy 1.

Můžete si dohledat, jakým způsobem jsou v tomto sídle gaunerství a zbohatlické arogance v srdci města lidé ze zmíněných stran propojení s korupčními kauzami, nezájmem o klid obyvatel, pochybným byznysem atd. V Praze také léta působil Jiří Pospíšil z TOP09 spojený s nedávnou kauzou rozkrádání Dopravního podniku a gaunery Redlem a Petrem Hlubučkem ze STANu. Zmíněný Pospíšil přesto kandiduje hned jako číslo 2 koalice Spolu. V dobré paměti trochu starších Pražanů je kriminální působení Pavla Béma a jeho kumpánů z ODS. Nyní se vynořil – po silné nečinnosti coby zastupitel na Praze 2 – znovu Bohuslav Svoboda z ODS, který shlíží z tisícovek plakátů a chce nás přesvědčit, že právě on by měl být primátorem.

Kdo hledá souvislejší program ODS a celé koalice Spolu, hledá marně. Ano, nejbohatší obyvatelé hlavního města budou volit koalici Spolu, protože tyto strany hájí jejich privilegované zájmy. Mnozí z nich jednoduše zvednou telefon a svým mocným pravicovým kamarádům zavolají o „výpomoc” s tím či oním. O jak široké vrstvě lidí ale mluvíme? Je to 5, 10 či maximálně 15 %? Ostatní by neměli být tak hloupí, aby volili zbohatlické a oligarchické strany, k nimž patří i Babišovo ANO! Jako nemají běžní občané žádný přínos z podvodů Petra Hejmy ze STANu na Praze 1, nepomáhá jim, když nějaký kamarádíček dostane předražený kšeft, kandidát či kandidátka XY rozšíří svou sbírku funkcí a příjmů nebo třeba mnohde není řešena neúnosná dopravní situace, protože někteří lidé jsou patrně příliš vznešení, než aby jezdili s „plebsem“ MHD.

Přes řadu přímo kriminálních kauz a špinavostí spojených s vládou pravice v Praze nejde v prvé řadě o tuto nezákonnost, nýbrž právě o jasné upřednostnění zájmů nejbohatších a nejbezohlednějších před zájmy běžných občanů, pro něž je Praha místem pro život a ne pouze pro vytřískání co nejvyšších zisků. Objevily se ještě různé náhle aktivní strany či straničky jako „Praha bez chaosu“, různí „Patrioti“, dokonce „Motoristé sobě“ atd. Jedni jsou za osmnáct a druzí bez dvou za dvacet. Ostatně se můžete přesvědčit, že často prošli nejrůznějšími stranami, nyní zkoušejí vylézt k funkcím jinak. Je zde ještě SPD, která je něco podobného jako ANO. Jeho šéf/majitel si vytírá pozadí se sociální situací svých voličů, jen používá jejich hlasy k vlastnímu obohacení.

SPD je fašizující pól politiky ve prospěch vládnoucí třídy a jejích členů. ANO je stranou velkokapitalisty, který částečně pod tlakem ČSSD dělal sice nějakou, avšak zmatenou, nesystematickou a jen minimální sociální politiku. (Leccos také napoví snadno ověřitelný fakt, že ještě před loňskými volbami bylo odhlasováno snížení daní bohatým ve formě zrušení „superhrubé mzdy“, hlasy ANO, ODS a SPD.) Zatím jsme popsali, že pro drtivou většinu obyvatel, kteří nemají bohatství ve výši alespoň desítek milionů, znamená volba pro pravicové strany uspokojení jen zcela dílčích přání, posiluje ale vládnoucí oligarchickou a zámožnou vrstvu, která se v mnohém vymyká demokratické kontrole.

Koho tedy volit? Navrhujeme, s touto preferencí, podpořit pomyslný blok stran 1. Solidarita, 2. Praha sobě a se skřípěním zubů také 3. Piráti. Volební koalice Solidarita je tvořenaZelenými, Budoucností, ČSSD a Idealisty, kdy ČSSD, jež se podílela na nejednom svinstvu v Praze, má možnost ukázat, že to někteří její členové myslejí vážně se skutečným sociálně-demokratickým programem, zatímco Zelení patří v řadě pražských částí k nejaktivnějším zastupitelům, kteří se staví jak proti oligarchizaci Prahy, tak za důstojné podmínky bydlení, klidné prostředí pro život a kulturní využití města, jež nesouvisí pouze s maštěním kapes vlastníků.

Praha sobě podnikla řadu úspěšných kroků na své domovské Praze 7 ve prospěch běžných občanů. Za poslední čtyři roky na magistrátu byla alespoň mírným pokrokem oproti ANO či ODS a jejím kopiím a doplňkům. Je to zčásti strana (vyšší) střední třídy, která sní o své „buržoazní idylce“ s dílčí slepotou vůči sociálním příkopům, ale zároveň se podstatně „upsala“ běžným lidem, jak lze doložit na některých konkrétních činech. Piráti jsou coby naivní spojenci STANu a součást nynější vlády opravdu zčásti takovou „dredatou ODS“. V Praze jsou ale víceméně dotlačeni, aby se od ostatních pravicových stran alespoň trochu lišili, a snad u nich také ještě není uzavřen proces, na jehož konci se mohou stát skutečně „středovou stranou“, aniž by to bylo jen kódové označení pro pravicovou neoliberální politiku „s lidskou tváří“.

Neděláme si o těchto stranách iluze, nemáme přehnaná očekávání, ale jsme přesvědčeni, že oproti ostatním se alespoň blíží představě města, které je sociálně spravedlivější, lidsky snesitelnější, přátelské ke všem obyvatelům a ne především nejbohatším a nejbezohlednějším. Nejdůležitější je překonávat stav bezmoci, nespravedlnosti, beznaděje. Máme zato, že u těchto stran je mnohem větší šance občanů se zapojit do utváření vlastního města a nebýt pouze válcováni developery, reklamními magnáty, turismem a jiným byznysem na úkor žitelnosti. Různí „architekti města“ z oligarchicky zapletených pravicových stran předestírají na trochu komických reklamách své smělé plány, ale nezdá se, že by si do nich chtěli nechat mluvit nějakými poddanými otrapy, co jako na potvoru také žijí ve městě, které pravicoví pánové a pár dam považují za svůj majetek.

K elitářskému a technokratickému přístupu mají někdy také blízko Piráti, proto jsou zde až na třetím místě. (Ale musejí se rozhodnou, s kým se chtějí kamarádit, když na nenávisti proti nim se shodnou média oligarchy Babiše i Křetínského, přičemž ta Bakalova spíše kárají a usměrňují.) Tato a jiná média bohaté vládnoucí třídy budou pokračovat ve své propagandě pro pravicové strany a v očerňování soupeřů. Proti tomu je nejlepší: věřit ve vlastní rozum, vyhledat si programy a činy stran a nevzdávat naději, že Praha může být jednou městem spravedlnosti, bezpečí, klidu, kulturního rozvoje lidí, které se také poučilo u měst jako Berlín, Vídeň, Paříž, Kodaň, Barcelona. Přijďte k volbám!

Tento text k tisku a šíření + info na: **************** http://www.facebook.com/groups/1466215413901382 ****************


Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started